dijous, 29 de setembre del 2011

TWITTER

Vam començar la classe de Gestió de la informació i noves Tecnologies de la informació i de la comunicació (GITIC) comentant blogs de les companyes de classe. Vam parlar una mica sobre el disseny del nostre blog. Llavors, aprofitant que teniem un exercici, en el qual s'havia de pujar un vídeo i moltes no ho vam saber fer, vam aprendre com pujar un vídeo des d'un altre enllaç al blog i alhora, que aquest fos d'una mida normal, perquè sinò sobrepassava l'amplada d'aquest.  Tot seguit, vam parlar sobre uns treballs que hauriem d'elaborar durant aquest semestre. Un dels treballs està vinculat amb qui pot ser un bon comunicador, i aquest tema és l'excusa per a fer-nos un twitter, ja que a partir d'aquest farem gran part del treball mentre alhora treballarem amb el twitter. 

Per tenir més informació podeu visitar el següent enllaç: http://www.eduteka.org/TwitterEducacion.php

PER A QUE SERVEIX EL BLOG?

A classe de GTIC del dia 29 de setembre hem continuat treballant amb l'eina "el blogger". El primer de tot era crear-nos un i, com que ja el tenim hem estat comentant diferents aspectes que cal tenir en compte alhora de disenyar el nostre blog.

Ens ha explicat que no només es poden publicar simples entrades, sinó que també s'hi poden penjar imatges, poden haver-hi vídeos, presentacions amb imatges, audio, arxius en format pdf, entre d'altres. El primer que ens ha ensenyat és a penjar un vídeo.

La segona part de la classe l'hem dedicat a parlat sobre les tasques que haurem de realitzat durant aquest semestre:
  • Un petit treball de tres persones sobre el tema de la Identitat i territori
  • Un treball destinat a buscar un bon comunicador. 

Aquests treballs estan plantejats amb la finalitat de dominar eines de treball com la viquipedia, els blogs i el google docs.
A més a més, ens hem creat un twitter amb la finalitat de poder seguir el nostre comunicador.



En aquest enllaç podeu trobar més informació sobre el que hem treballat a classe:
http://gestioinformacio.blogspot.com/2010/09/dossier-daprenentatge.html

dissabte, 24 de setembre del 2011

QUÈ ÉS LLENGUATGE? QUÈ ÉS LLENGUA?

Què és llenguatge?  El llenguatge és la facultat de poder comunicar els propis pensaments o sentiments a un receptor o interlocutor mitjançant un sistema o codi determinat de signes interpretable per a ell.
Què és llengua?  La llengua és un sistema de comunicació verbal o gestual propi d'una comunitat humana.


El llenguatge humà està concretat en una llengua i constituït per senyals i combinacions de senyals organitzades i orientades de manera que aquestes fomentin la comunicació. Sense aquesta comunicativa és impossible la existència del llenguatge i les llengües. És indispensable anar més enllà del llenguatge humà, ja que aquest no només és una eina de comunicació. Podem definir el llenguatge de moltes maneres i s'organitza en diferents nivells; el discurs, l'oració, el sintagma, el morfema i el fonema, 
Per una banda, tenim que és un mitjà de comunicació i d'expressió amb el que ordenem les percepcions del nostre entorn. Per una altre banda, veiem que el llenguatge és responsable de que nosaltres siguem capaços de pensar, ja que és un element bàsic en la constitució del pensament que permet el discurs. També és el suport de la memòria on el vehicle és la llengua. I per concloure, ens permet l'autoexpressió, el diàleg amb un mateix, la reflexió sobre la nostra experiència...

divendres, 23 de setembre del 2011

EL LLENGUATGE I LES LLENGÜES

A la sessió de COED, concretament del dia 23 de Setembre, vam seguir amb el tema del llenguatge i les llengües. Vam diferenciar els conceptes llenguatge i llengua. I aquest va ser el resultat:


EL LLENGUATGE


Què és?
És més que un mitjà de comunicació. 


Elements per a una definició del llenguatge 

  • El llenguatge i l'organització de l'entorn: ordena, redueix i classifica en categories l'entorn. 
  • El llenguatge i el pensament: un conforma a l'altre. Quant més domini del llenguatge tingui una persona, més podrà referir-se a la quantitat de categories del món.
  • El llenguatge i la memòria: Gràcies al llenguatge tot allò que anem dipositant en la memòria no és només una suma, sinó que a partir d'aquest podem anar elaborant la nostra pròpia novel·la.
  • El llenguatge i l'autoexpressió: El llenguatge ens permet l'autoexpressió i a més, és el suport principal d'aquesta. 
Llenguatge com a facultat humana


  • Do universal dels humans: el llenguatge és una capacitat que cal desenvolupar, no és innat.
  • Aquesta facultat fa possible l'aprenentatge lingüístic: tots tenim aquesta capacitat però segons la nacionalitat de cada persona, és transformar en llengües diferents.
  • Marca els límits dels tipus de llengües que es poden adquirir: Quan ja estem adaptats a una llengua concreta, ens és difícil acostumar-nos a una altra. 
  • Es concreta en una "llengua".

LES LLENGÜES


Hem de tractar a les llengües com autèntics monuments de la naturalesa, per tant, s'han de preservar i cuidar.


Llengua

  • Sistema de signes orals (reflectit sovint en un codi escrit) d'una comunitat: el sistema és l'estructura a la que estem acostumats i s'organitza en nivells o blocs.
  • Sistema organitzat en diversos nivells, als quals corresponen unitats diferents.
Pragmàtic - discurs o text
Semàntic - oració o paraula
Sintàctic - sintagma
Morfològic - morfema
Fonètic - fonema o so

dijous, 22 de setembre del 2011

EXERCICI PRÀCTIC [INTERACTIVITAT]



Edu3.cat



Les idees que m'han semblat més rellevants del següent enllaç són aquestes:


>Els ordinadors són màquines per comunicar-nos.
>Hi ha diferents maneres d'organitzar i mostrar la informació, ja sigui a través de llibres, de la red... Això fa que hi hagi conceptes a llocs diferents.
>Es creu que per millorar la comunicació humana, s'ha d'actuar igual que la ment, elaborant una associació d'idees.
>I per finalitzar, els primers interactius que hi va haver tenien uns propòsits educatius.

dimarts, 20 de setembre del 2011

UN BON COMUNICADOR?

Dimarts 20 de setembre, la Rosa Soler, va començar la classe preguntant-nos qui veiem un bon comunicador i perquè, quines característiques o aspectes veiem en aquest, que el feien bon comunicador. 

Cada una de nosaltres va dir una persona que considerava bon comunicador/a  per a ell. Uns dels que van sortir són els següents: Susana Griso, Albert Espinosa, Lidia Hereida, Matías Prats, Albert Om, Josep Cuní, Eduard Punset, Ana Blanco, entre d'altres... Però la persona que va tenir més vots a la classe va ser Pep Guardiola.

Llavors vam justificar perquè creiem que ho era i vam posar en comú les diferents característiques de totes les persones que havien anat sortint. Quasi tots compartien les mateixes característiques. A continuació podem veure-les:



Tota aquesta sèrie de característiques són les que fan que una persona sigui un/a bon/a comunicadora/a o no.

La resta de classe que quedava va consistir en posar-nos en grups de quatre persones i llegir uns articles que ens va repartir la Rosa, amb la finalitat d'explicar la idea principal i fer-ne una síntesi. 
L'article es titula Fer Silenci de Francesc Torralba (2006). L'art de saber escoltar. Barcelona: Pagès. Ed. 


A continuació veure-ho la idea i la síntesi que vam extreure.


Una de les coses que més em va sorprendre d'aquesta sessió de COED és que tots els adjectius i característiques que vam apropiar per les persones que consideràvem bones comunicadores, no s'aprenen des de petit ni s'ensenyen.
adquirir

dijous, 15 de setembre del 2011

PRESENTACIÓ

Hola sóc l'Helena Guirao. Aquest any he començat el primer grau d'Educació infantil a la universitat Ramon Llull, Blanquerna.

Inicio aquest bloc per tal de poder compartir amb tots vosaltres, tot el que durem a terme a classe; des de apunts, notícies, enllaços interessants... tot vinculat en l'àmbit de l'educació.

Procuraré actualitzar el bloc un o dos cops per setmana, amb la finalitat de comunicar tots els coneixements, experiències i reflexions que obtingui durant aquest curs.

Espero que en gaudim tots!