divendres, 14 d’octubre del 2011

TRETS CARACTERÍSTICS DE LA LLENGUA ORAL FORMAL

A la sessió de Divendres 14 d'Octubre hem treballat la llengua oral formal i els seus trets característics. 

Les característiques principals d'aquest codi es divideixen en tres grups:

  • TRETS CONTEXTUALS

    -Caràcter no universal i aprenentatge escolarLa llengua oral formal és una varietat que ha de ser apresa com a llengua escrita i desenvolupada voluntàriament. La llengua escrita no és universal sinó que com la llengua oral formal, s'ha d'aprendre. 

    -Acústica, efímera i produïda en temps realEl nostre canal és l'oral i efímera, és a dir, de poc durada, produïda en temps real i lligada a la successió de temps. A mesura que passa el temps l'elaborem sobre la marxa. Tot això vol dir que hi ha una preparació prèvia. 

    -Context compartit, amb una comunicació relativament unidireccional
    L'espai i el temps coincideixen, per tant, vol dir que hi ha una gran interacció, un feedback, però amb una comunicació unidireccional, és a dir, la comunicació és d'una sola direcció, de mi cap a vosaltres. Hi ha un gran d'interacció: la mirada (amb ella capten la resposta dels clients).

  • TRETS TEXTUALS

    -Formal i generalment monologada
    Està pensat i està regit per unes normes. És la contraposició informal. És monologada perquè només parla un i no és un diàleg.

    -Informativa, planificada i de tema sovint especialitzat
    Exposes i informes sobre un tema que saps. És planificada: abans t'has preparat què diràs, com ho diràs, com ho estructuraràs... Per tant el grau de planificació, és el que diferencia una situació formal d'una informal.
    -Repetitiva i amb una intervenció fonamental dels llenguatges no verbals
    Al contrari que la llengua escrita, la llengua oral és molt repetitiva. Això és degut a que el receptor no pot tornar a llegir res i per tant hem de ser conscients de les limitacions de retenció de l'ésser humà. Per tant, un bon comunicador ha de tenir clar quines idees vol dir i repetir-les amb diferents paraules. 

  • TRETS LINGÜÍSTICS

    -Paper fonamental dels trets suprasegmentals
    Quan parlem de trets suprasegmentals ens referim a tot el que té a veure amb el to, el volum, el ritme, l'entonació... i tenen un paper molt important en la comunicació oral.
    La comunicació no verbal ajuda a transmetre el missatge i és crucial.

    -Ocurrència d'elements díctics, interrogacions, exclamacions, interjeccions, anacoluts, el·lipsis, canvis de direcció sintàctica, etc.
    Hi ha molts elements díctics, que són aquells que fan referència al context (aquí, allà, jo, tu, ell..) elements que fan referència a l'espai i el temps.
    A més a més, hi trobem interrogacions, exclamacions i interjeccions ja que trenquen amb la monotonia del text expositiu i això capta l'atenció. Són tres valors per cridar l'atenció.
    Els anacoluts canvien l'ordre lògic de les frases. El·lipsis omet el subjecte o a vegades el verb.


    -Correcció normativa i ús de la varietat estàndard.Hi ha correcció formativa que coincideix amb la varietat estàndard. En la llengua oral formal no valorem l'ortografia. El que corregim és la fonètica, la vocalització i l'entonació.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada